Om

Vestlunddagarna arrangeras med anledning av att Gösta Vestlund, en av vår tids stora folkbildare, fyllde 100 år 15 juni 2013.

Han har varit aktiv inom folkbildningen sedan 1930-talet, först som elev, sedan som lärare på ett flertal folkhögskolor och som rektor på Tollare folkhögskola. Därefter inspektör för folkhögskolorna och undervisningsråd på Skolöverstyrelsen. Han har utgivit ett antal böcker, däribland: ”Hur vårdar vi vår demokrati” och ”Folkuppfostran, folkupplysning, folkbildning: Det svenska folkets bildningshistoria – en översikt”.

Innehållet skall främst belysa folkbildningens utvecklingsmöjligheter i det globaliserade mediesamhället. I vår tid när den traditionsbundna folkbildningen och de klassiska folkrörelserna genomgår stora förändringar och ibland möter stora svårigheter att förnya sig för att nå fler och nya deltagare, måste offentlighetens arenor utvecklas både genom nya former och med nytt innehåll för att ställa humanismens och demokratins frågor även framgent i centrum. Vilka möjligheter innebär de sociala mediernas snabba framväxt för folkbildningen? Hur skall folkbildningen även i framtiden bidra till att stärka den demokratiska utvecklingen och ett samhälle med aktiva medborgare?

Folkbildningskonferensen Vestlunddagarna genomförs varje år med start 2014. När Gösta Vestlund fyllde hundra år 2013 samlades medel in för detta ändamål. Demokratisera demokratin är temat för den första konferensen, som har särskilt stöd från regeringen.

Syftet är att i hans anda belysa folkbildningens utvecklingsmöjligheter, i en förlängning av vad Gösta Vestlund står för och åstadkommer, genom att skapa kreativa möten mellan aktiva folkbildare och andra intresserade. Dessa dagar skall kännetecknas av allsidighet, engagemang och den demokratiska människosyn och frihetlighet som är hans signum.

.

Program, information och anmälan, hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s