Vestlunddagarna 2021

Här är några referat från Vestlunddagarna 2021

Per-Ola Jansson Bilder av makt och maktlöshet

Bernt Gustavsson Sanningens minut – om strävan efter det sanna inom vetenskap, filosofi, politik och konst

Kåre Olsson Är den kommande klimatanpassningen ett hot mot demokratin?

Julia Rydberg Finns det alternativa sätt att fatta beslut och lösa konflikter? Om inre demokratiska processer utifrån kväkarperspektiv

Bi Puranen Värderingsskillnader, demokrati och integration -om migranters demokratisyn jämfört med ursprungsland och med Sverige

Erik Amnå Den avsvalnande demokratin -om folkbildning bortom stororden

Peter Örn Hur främjar, förankrar och försvarar vi demokratin? Om arbetet i regeringens demokrati kommitté

Om Vestlunddagarna

Vestlunddagarna arrangeras med anledning av att Gösta Vestlund, en av vår tids stora folkbildare, fyllde 100 år 15 juni 2013. Han var aktiv inom folkbildningen sedan1930-talet, först som elev, sedan som lärare på ett flertal folkhögskolor och som rektor på Tollare folkhögskola. Därefter inspektör för folkhögskolorna och undervisningsråd på Skolöverstyrelsen. Fram till sin död den 5 oktober 2020 var han engagerad i folkbildningsfrågor. Gösta Vestlund gav ut ett antal böcker, däribland: ”Hur vårdar vi vår demokrati” och ”Folkuppfostran, folkupplysning, folkbildning: Det svenska folkets bildningshistoria – en översikt”. Innehållet skall främst belysa folkbildningens utvecklingsmöjligheter i det globaliserade mediesamhället. I vår tid när den traditionsbundna folkbildningen och de klassiska folkrörelserna genomgår stora förändringar och ibland möter stora svårigheter att förnya sig för att nå fler och nya deltagare, måste offentlighetens arenor utvecklas både genom nya former och med nytt innehåll för att ställa humanismens och demokratins frågor även framgent i centrum. Vilka möjligheter innebär de sociala mediernas snabba framväxt för folkbildningen? Hur skall folkbildningen även i framtiden bidra till att stärka den demokratiska utvecklingen och ett samhälle med aktiva medborgare?
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s